Kamačnik – zelena bajka Gorskog kotara

Kada smo planirali obiteljski posjetiti kanjon Kamačnik, odlučila sam pozvati i bliske prijatelje jer sam željela te prirodne ljepote podijeliti s njima.

Svima sam poslala slike sa instagrama kao pozivnice i svi su pristali nedjelju provesti u Kamačniku.
Vremenska prognoza za Vrbovsko pokazivala je sunce i ugodnih +12/13 C, idealno za jesensko doba godine.

Plan je bio da se nađemo ispred restorana Kamačnik u 10.30, naravno nismo očekivali gužvu ali u tom terminu nije više bilo mjesta za parkiranje. Na svu sreću, iznad pruge moglo se pronaći još koje slobodno parkirno mjesto.
Kada smo se okupili, primjetila sam da moje upute gdje ćemo provesti dan i nisu bile detaljne, bilo je zanimljivo vidjeti kako je svatko na svoj način doživio slike s instagrama. Kamačnik nema zahtjevnu stazu, svega je 3,2 km do izvora i to može proći svatko ali potrebno je uzeti barem bočicu vode, udobne tenisice/čizme koje neće koračati samo po drvenim mostićima koji se nalaze na većini slika koje ćete pronaći na instagramu.

Najveći dio puta je po mokrom blatnjavom šumskom putu koji je na nekim mjestima i dosta uzak, na nekima strm i stjenovit ali tu vam je sajla za koju se možete pridržati. Za sve koji su odustali ili će odustati nakon prvog kilometra mogu reći da je taj prvi dio meni i najatraktivniji. Tako je i jedan dio naše ekipe odustao nakon prvog kilometra (ipak je tu bila trudnica, malo djete i djetetov tata 🙂 što nije bilo loše jer oni su nam zauzeli stol za kasnije planirani ručak. Ostatak ekipe nastavio je prema cilju, do izvora potoka Kamačnik. Izvor se nalazi na 405 m nadmorske visine i izvire na 118m dubine što ga čini jednim od 5 najdubljih izvora u Europi, stim da kanal izvora Kamačnik nije još istražen do kraja. Kad smo došli do samog izvora, nakon kratkog predaha krenuli smo nazad prema našem dijelu ekipe koji nam čuva stol za ručak.

Na štenici kanjona atrkatvina je Panova “akustična” staza koja sadrži gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje. Nama je najveći izazov bio tko će jače puhnuti u rog. Duž šetnice postavljeni su poučni panoi pomoću koje se možete upoznati s biljnim i životinjskim svijetom kanjona.
Staza počinje i završava kod restorana Kamačnik koji u ponudi ima divljač, gljive, nezaobilazni roštilj – pravu goransku kuhinju. Naravno tu su i štrudle od borovnica ili meni još draže štrudle od jabuka s orasima koje su meni pravi jesenski izbor . Za male okice tu je i drveni vlakić, kućica s toboganom, ljuljačke – sve što je potrebno da bi naši maleni potpuno uživali

Kamačnik je definitvno izletište s kompletnim sadržajem za sve uzraste.
Svega sat vremena od Rijeke čeka nas ta zelena bajka!

Cijena ulaznice u kanjon je 25kn

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s